Update Factsheets Toegankelijkheid in het openbaar vervoer
CROW heeft de 'Factsheets Toegankelijkheid in het openbaar vervoer' uit 2020 geüpdatet in opdracht van het ministerie van IenW. Onderwerpen die aan bod komen in de update 2022 zijn: personeel, materieel, openbare ruimte, universele taal, reisinformatie, flexmaterieel, integratie openbaar vervoer en Wmo-vervoer, reisbegeleiding en programma van eisen.
Toegankelijkheid is een breed begrip waarbij rekening moet worden gehouden met een grote diversiteit aan beperkingen. Voor het openbaar vervoer geldt dat niet alle oplossingen direct zichtbaar zijn in bijvoorbeeld het voertuig, maar voor bepaalde reizigers wel essentieel om er gebruik van te kunnen maken: van de verborgen rolstoelplank voor een reiziger met rolstoel of rollator tot eenvoudig taalgebruik voor reizigers met een beperkt begripsvermogen.
De factsheets gaan naast de waarom-vraag (het doel van de actie) in op de hoe-vraag (het proces) en de wat-vraag (de uitvoering). Ze geven inzicht in waar een professional rekening mee moet houden bij aanbestedingen in relatie tot toegankelijkheid. Ook schetsen ze de verschillende mogelijkheden en bieden ze ondersteuning bij het maken van keuzes op het gebied van toegankelijkheid. De keuzes moeten uiteraard voldoen aan de geldende regelgeving over toegankelijkheid.
Breed perspectief
Voor de opdrachtgever is van belang om toegankelijkheid te benaderen in het bredere perspectief van de gehele concessie. Positief kan zijn dat extra aandacht voor toegankelijkheid de kwaliteit van het hele openbaar vervoer vergroot. Een minpunt dat bepaalde eisen kunnen leiden tot mindere kwaliteit op aspecten als punctualiteit.
De factsheets zijn bedoeld voor beleidsmedewerkers en uitvoerenden van provincies en gemeenten die zich bezighouden met toegankelijkheid en/of met het uitschrijven van opdrachten voor openbaar vervoer, flexvervoer en doelgroepenvervoer.