Handreiking Lokale Inclusie Agenda
Deze handreiking van VNG heeft biedt gemeenten ondersteuning bij het opstellen van de verplichte Lokale Inclusie Agenda’s. Een Lokale Inclusie Agenda is een actieplan waarin staat hoe de gemeente een geleidelijke verwezenlijking van toegankelijkheid gaat behalen. Het doel is dat alle mensen een gelijke behandeling en participatie krijgen.
De Handreiking Lokale Inclusie Agenda bestaat uit 3 onderdelen:
- Waarom? De toelichting: waarom is een Lokale Inclusie Agenda verplicht?
- Hoe? De routekaart: hoe maakt u een Lokale Inclusie Agenda?
- Wat? De index: wat staat er in een Lokale Inclusie Agenda?
Achtergrond
In juli 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag rechten voor mensen met een handicap (verder: VN-Verdrag) geratificeerd. Met de ratificatie van dit VN-Verdrag is aan de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet de verplichting toegevoegd om in het periodiek plan op te nemen hoe de gemeenteraad uitvoering geeft aan het verdrag. Het ‘Amendement Van der Staaij en Bergkamp’ geeft aan dat het de voorkeur verdient dat deze periodieke plannen worden samengevoegd tot één integraal plan voor het hele sociaal domein.
Tegelijkertijd stelt het Besluit toegankelijkheid dat alle sectoren, dus ook de overheid, een actieplan moeten maken waarin zij aangeven hoe zij werken aan de geleidelijke verwezenlijking van de algemene toegankelijkheid, dus ook buiten het sociaal domein. Deze handreiking kan worden gebruikt als basis voor een actieplan Lokale Inclusie Agenda, waarin je samen met mensen met een beperking uitwerkt hoe jouw gemeente de verwezenlijking van de algemene toegankelijkheid (een “inclusieve samenleving”) wil bereiken.
Bij het maken van de handreiking is er uitgegaan van de beschrijving van ‘de doelgroep’ uit het landelijke implementatieprogramma Onbeperkt Meedoen! Die sluit aan bij het VN-Verdrag zelf dat van toepassing is op: ‘alle soorten handicaps die mensen kunnen beperken in het meedoen in de samenleving. Het gaat zowel om lichamelijke als mentale (psychische en verstandelijke) beperkingen en chronische ziekten’. Deze beperkingen ervaren mensen in al hun levensfasen, van kind, tot jongere, volwassene en oudere.