Handreiking integratie mobiliteitshubs
Handreiking van de provincie Noord-Holland met een methode en tips voor het verbeteren van de fysieke, digitale en sociale integratie op mobiliteitshubs. De handreiking is opgesteld om het gebruik en gebruikswaarde van hubs te kunnen vergroten. Denk daarbij o.a. aan het betrekken van inwoners en het verbeteren van de digitale en fysieke toegankelijkheid. Op basis van de Smarthub-integtratieladder worden de mogelijkheden in beeld gebracht, tips en aanbevelingen gedaan waarmee ontwikkelaars van hub hun voordeel kunnen doen.
Achtergrond
Naast knooppunt in het vervoersnetwerk hebben mobiliteitshubs steeds vaker een functie als ontmoetingsplek waar mensen verblijven en boodschappen doen. Hiermee spelen hubs een belangrijke rol bij het creëren van een inclusieve samenleving en sociale cohesie op de plek. Het lukt steeds beter om inzicht te verkrijgen in de wensen en behoeften van (potentiële) gebruikers. Om een goed beeld te krijgen van deze behoefte heeft bureau UUM op basis van onderzoek van o.a. de Universiteit Twente de Smarthub-integratieladder toegepast. Dit instrument laat zien hoe hubs scoren op de fysieke, digitale én democratische (sociale) integratie en waar nog kansen liggen voor verbetering. Op basis van hiervan zijn aanbevelingen gedaan. De handreiking benadrukt drie kernaanbevelingen:
- Fysieke Integratie: Hubs moeten toegankelijk en zichtbaar zijn, met aanbod dat aansluit bij de behoeften van gebruikers.
- Digitale Integratie: Hubs moeten beschikbaar zijn voor iedereen, via één systeem en prikkelende interfaces.
- Democratische Integratie: Hubs moeten een sociaal leerproces bevorderen en verschillende doelgroepen betrekken bij hun ontwikkeling.