Nieuwsbericht

Met beter Licht, naar beter Zicht!

Profielfoto van Kennisplatform CROW
15 september 2022 | 2 minuten lezen

Onderstaand blogartikel is geschreven door Dr. Bart Melis-Dankers en Richard Boerop. Bart is werkzaam als klinisch fysicus visueel systeem bij Koninklijke Visio en Richard is Senior projectmanager stedelijke verlichting bij Clafis ingenieurs. Beiden spreken ze op 6 oktober over de rol van verlichting bij het toegankelijk maken van de openbare ruimte tijdens het gratis webinar Toegankelijke openbare ruimte voor iedereen! Benieuwd naar hun presentatie? Hieronder lichten ze een tipje van de sluier.

Met beter Licht, naar beter Zicht!

Zonder licht zien we helemaal niets. Bij te weinig of verblindend licht zien we slecht en teveel licht geeft weer hinder voor de omgeving. Wanneer doen we het dan goed? Om die vraag te beantwoorden moeten we het niet alleen over licht hebben, maar vooral over zien en ruimte.

Verlichting is namelijk het gereedschap om die twee te verbinden. Om te beginnen: Zien. Dat doen we bijna allemaal, maar niet allemaal hetzelfde. Om te snappen hoe we het gereedschap Verlichting in kunnen zetten om te zien, moeten we weten hoe onze ogen dat licht verwerken tot een beeld van de buitenwereld. 

Leren kijken met slechtziende ogen

In het eerste deel van het webinar leer je om met ‘slechtziende’ ogen naar de buitenwereld te kijken om zo te komen tot een beter toegankelijke omgeving voor iedereen. We beginnen met een spoedcursus over de werking van onze ogen met tal van wetenswaardigheden over licht, kleur en contrast.

Wist je bijvoorbeeld dat een 60-jarige normaalziende voetganger ongeveer 10x zoveel licht nodig heeft als zijn 10-jarige kleinkind om veilig de weg te kunnen vinden. Of dat rood eigenlijk een heel onhandige kleur is om gevaar mee aan te geven, omdat maar liefst 1 op de 12 mannen een rood-groen kleurzienstoornis heeft. Op basis van deze wetenswaardigheden komen we tot een aantal concrete do’s and don’ts voor het ontwerp van de buitenwereld.

Naar een goed ontwerp

Met de kennis over zien nemen we u in het tweede deel van het webinar mee in de openbare ruimte. De inrichting van de ruimte kan het ons moeilijk of juist makkelijk maken om te zien. Dat een zwart vlak minder goed zichtbaar is dan een wit vlak, hoeven we een kind niet uit te leggen. Waarom gebruiken we dan zoveel donkergrijs in de openbare ruimte?

Er zijn grenzen aan wat je met verlichting kan bereiken in toegankelijkheid en dat stelt ook weer grenzen aan de inrichting van de openbare ruimte. Het afwegingskader van CROW helpt om daarin de juiste keuzes te maken. En wat kost dat dan? Niets! Alleen de moeite om een goed ontwerp te maken, maar is dat niet wat alle ontwerpers willen? Met het juiste gebruik van licht, kleur en contrast bent u al snel een heel eind op de goede weg!

Aanmelden voor het webinar

Meer weten over de toepasbaarheid van het Afwegingskader voor verlichting? Of de do’s en don’ts voor een goed ontwerp? Meld je hier aan voor het gratis webinar Toegankelijke openbare ruimte voor iedereen! op 6 oktober.