Nieuwsbericht

Verslag van webinar over laadkabels op het trottoir

Profielfoto van Kennisplatform CROW
24 april 2025 | 4 minuten lezen

Laadkabels voor elektrische auto's over het trottoir vormen een obstakel voor voetgangers, zeker voor mensen met een beperking, of met bijvoorbeeld een kinderwagen. Tijdens een webinar van CROW op 10 april kwamen verschillende oplossingen aan de orde voor de zogenaamde Verlengde Private Aansluiting.

Het aantal elektrische auto’s neemt toe, het aantal mensen dat kiest voor laden vanuit huis ook. Dat is immers makkelijk, relatief goedkoop en er zijn geen nieuwe netaansluitingen voor nodig. Het nadeel is dat er vaak een kabel over de stoep loopt. Ton van Weerdenburg (Oogvereniging, Kennis over Zien) gaf een overzicht van de verschillende manieren van stroomtoevoer:

Het simpelste en tegelijk het onveiligst is een losse kabel op de stoep: het struikelgevaar is groot, een blindenstok kan erachter blijven haken.

Kabelmatten zijn al een verbetering, maar zo’n mat moet dan wel goed vlak liggen en goed zichtbaar zijn. Voor slechtzienden is een goed kleurcontrast nodig, zeker in het donker. Dus zo’n mat mag niet zwart zijn, wat ze in de praktijk vaak wel zijn.

Kabelbruggen zijn lastig omdat rolstoelen er slecht of helemaal niet overheen komen. Ze zijn alleen acceptabel als de helling niet te steil is.

Een slag beter zijn speciaal aangelegde kabelgoten in de straat, waarbij de kabel strak in de goot moet liggen en niet mag uitsteken.

Ook bestaan er kabelarmen waarmee de kabels hoog over het trottoir worden geleid. Vanuit toegankelijkheid en veiligheid is dat de beste oplossing, als de kabels tenminste hoog genoeg hangen.

Ten slotte bestaan er sinds kort ook platte kabels van 5 mm hoog. Daar is nog weinig ervaring mee, maar als die goed strak worden gelegd vormen ze waarschijnlijk geen obstakel. Ze zijn even hoog als een ribbeltegel.

Wildgroei aan oplossingen

Gemeenten moeten ermee aan de slag, stelde Bouke Wiersma, adviseur laadinfrastructuur bij Royal HaskoningDHV, want over twintig jaar zijn alle auto’s elektrisch. Als de gemeente niets doet, nemen mensen het heft zelf in handen. Het gevolg is een wildgroei aan oplossingen. Gemeenten moeten daarom met beleid komen. Daartoe worden ze door druk van bewoners op de plaatselijke politiek ook vaak gedwongen.

Geen privéparkeerplaats

Bij het ontwikkelen van beleid moeten gemeenten een paar dingen in het oog houden. Denk erover of je een tijdelijke of een structurele oplossing wilt hebben. Anders gezegd: zorg dat je er als gemeente weer vanaf kunt. Als je Verlengd Private Aansluitingen (VPA’s) toestaat, doe dat dan onder voorwaarden, door bijvoorbeeld laden alleen toe te staan buiten de piekuren. En maak duidelijk, ter voorkoming van conflicten tussen buren, dat een laadmogelijkheid niet betekent dat de parkeerplaats daardoor een privéplaats wordt. Het blijft een openbare plek waar ook anderen hun auto mogen neerzetten. Zorg dat je toezicht en handhaving goed regelt en kijk ook naar de aansprakelijkheid voor de gemeente. Daar is nog geen jurisprudentie over maar PelsRijcken heeft naar de juridische implicaties gekeken. Zie ook het infopakket dat Royal HaskoningDHV heeft gemaakt voor gemeenten.

Beheer en straatonderhoud

Na het betoog van Bouke Wiersma kwam een aantal vragen op:

  • Hoe zit het bij intrekking van de vergunning voor een VPA als de bewoners er investeringen voor hebben gedaan?
  • Wat doe je met kabelgoten als de bewoners/gebruikers verhuizen? Weghalen of laten liggen vanuit de verwachting dat er steeds meer elektrische auto’s komen?
  • Hoe ga je als gemeente om met het beheer en het straatonderhoud? Zijn de kabels op langere termijn bestand tegen onkruidbestrijding met heet water, of kunnen ze verstrikt raken in de borstels van veegwagens?
  • Wat betekenen kabelgoten en dergelijke voor het straatbeeld?

Politieke druk

Veel gemeenten ervaren politieke druk om privé-aansluitingen in een of andere vorm toe te staan, ook al zijn er voldoende openbare laadpalen. Enkele gemeenten lieten weten wat hun ervaringen tot dusverre zijn. Zeewolde staat kabelgoten onder voorwaarden toe en stelt overleg met de buren verplicht. Dat werkt goed, waarbij zal meespelen dat er veel onderling contact is in het dorp. In het veel grotere Zeist liggen al zonder problemen 83 kabelgoten. Ook hier verlangt de gemeente overleg, maar vraagt niet om ‘hard bewijs’ dat de buren inderdaad met elkaar contact hebben gehad. De speciale tegels blijven eigendom van de gemeente. Rotterdam staat eigen aansluitingen niet toe vanwege de veiligheid en het principe van gelijkheid voor iedereen. De gemeente wil laden alleen toestaan bij publieke laadpalen, maar handhaaft pas op VPA’s als er meldingen of klachten binnenkomen. Haarlem werkt – naar aanleiding van wensen uit de raad – aan regels om de invoering van kabelarmen toe te staan.

Brochure over laadkabels en laadpalen

CROW komt binnenkort met een brochure over laadkabels en laadpalen in relatie tot toegankelijke trottoirs waarin al deze onderwerpen worden behandeld. Samensteller Emile Oostenbrink (CROW) gaf een kort overzicht van de inhoud. Ook bevat de brochure een aantal aanbevelingen voor vervolgstappen, zoals: maak het gebruik van private laadkabels vergunningplichtig. Houd de mogelijkheid tot opzegging open en regel toezicht en handhaving. Een algemene aanbeveling is om te komen tot een keurmerk voor kabelafdekkingen waarin bijvoorbeeld de maximale hellingshoek voor kabelbruggen wordt vastgelegd.

Wat betreft CROW is het uitgangspunt: VPA’s dragen bij aan duurzaamheid. Sta ze daarom toe, maar zorg wel dat ze veilig worden aangelegd.

Concept-brochure en opname