This Abled City: Samenwerken voor een toegankelijk en inclusieve stad met mensen met een handicap

Hoe toegankelijk is de stad Groningen voor mensen met een beperking? En wat kan er beter? Cliënten van zorgorganisatie ’s Heeren Loo hebben samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzocht hoe rolstoelvriendelijk de stad is.
In het kader van het project This Abled City hebben de cliënten als co-onderzoekers meegewerkt aan een innovatief onderzoek. Met behulp van de app RolMaps, speciaal ontwikkeld om toegankelijkheidsdata te verzamelen, zijn ze meerdere keren de stad ingegaan om letterlijk in kaart te brengen hoe het is om als rolstoelgebruiker door Groningen te bewegen. De resultaten van hun bevindingen zijn te lezen in de publicatie ‘This Abled City’. Met het boek willen de makers een inspirerend voorbeeld geven van een project over toegankelijkheid en inclusie, waarin mensen met een beperking betrokken zijn als co-onderzoekers. Hierbij maakt men gebruik van ontwerpgericht denken en werken, maar het is geen boek óver ontwerpgericht denken. Hiervoor verwijzen de makers naar handboeken en toolkits die hierover al bestaan.
Noodzaak van inclusieve steden
Ondanks vooruitgang sinds de invoering van het VN-verdrag Handicap en Inclusie, zijn openbare ruimtes vaak nog niet volledig toegankelijk. Met This Abled City willen de onderzoekers hierin verandering brengen door bewustwording te vergroten, ontmoetingen te stimuleren en concrete oplossingen aan te dragen. Het document, vormgegeven door een oud-student van Minerva, biedt een unieke inkijk in de ervaringen van rolstoelgebruikers en bevat praktische aanbevelingen voor beleidsmakers, winkeliers en stadsplanners.
Meer informatie
De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op sheerenloo.nl