Nieuwsbericht

Model Participatieverordening aangeboden aan gemeenten

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 januari 2025 | 1 minuut lezen

Gemeenten moeten voor 1 januari 2027 hun inspraakverordening vervangen door een participatieverordening. Uitgangspunt is dat inwoners veel meer betrokken worden bij alle fasen van het beleidsproces. De VNG stelde een Model Participatieverordening op die vergezeld gaat van een toelichting en een implementatiehandleiding.

Participatieverordening vraagt om permanent andere inzet

De participatieverordening vraagt een permanent andere inzet van de gemeente. Uitgangspunt is dat inwoners veel meer betrokken worden bij alle fasen van het beleidsproces. De invoering vraagt wel iets van gemeenten. De verordening moet passen bij de cultuur en werkwijze van de gemeente en de behoeften van de inwoners. Zowel binnen de gemeentelijke organisatie (college, raad en ambtenaren) als met de inwoners en maatschappelijke partijen zal hierover het gesprek moeten plaatsvinden.

Vrijheid gemeenten bij uitwerking

Gemeenten zijn vrij om te kiezen hoe zij de betrokkenheid van inwoners en het uitdaagrecht willen uitwerken in hun verordening. Met de Model Participatieverordening biedt de VNG daarvoor handvatten. De verordening bestaat uit 2 varianten, ook binnen deze varianten zijn er keuzemogelijkheden.

Inhoud van de ledenbrief

In de ledenbrief informeert de VNG over de inhoud van de Wet versterking participatie op decentraal niveau en wat dit van gemeenten vraagt. Daarnaast gaat de brief in op de totstandkoming van Model Participatieverordening, de 2 varianten waaruit de verordening bestaat en de verhouding met de Omgevingswet.

Bijlage

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op vng.nl