Nieuwsbericht

Oude IJsselstreek meest toegankelijke gemeente van Nederland,

Profielfoto van Kennisplatform CROW
10 oktober 2024 | 1 minuut lezen

De gemeente Oude IJsselstreek is uitgeroepen tot de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, een erkenning die wordt toegekend door een vakjury onder leiding van VNG-directeur Leonard Geluk. "Toegankelijkheid zit in het DNA van de gemeenten", stelt de jury. De gemeente heeft o.a. meer dan 100 opengestelde toiletten gerealiseerd in samenwerking met lokale ondernemers.

De gemeente nam het op tegen Sittard-Geleen en Rotterdam. Oude IJsselstreek werd geprezen voor het betrekken van al haar 15 kernen ("elk met een eigen cultuur") bij de toegankelijkheidsvisie. De jury benadrukte ook de sterke sociale verbinding die wordt gekarakteriseerd door het Achterhoekse ‘noaberschap’.

Wethouder van Inclusie Janine Kock sprak haar trots uit over de overwinning en de samenwerking met de inwoners. Ze benadrukte dat er nog werk aan de winkel is: "We scoren geen 10. We blijven samen werken aan toegankelijkheid in onze gemeente." Kock gaf aan dat de gemeente in nauw contact staat met ervaringsdeskundigen, zoals de werkgroep Onbeperkt Meedoen, en dat hun input cruciaal is voor verbeteringen. Projecten zoals een prikkelarme kermis en scootmobiel-lessen zijn voorbeelden van initiatieven die de toegankelijkheid bevorderen.

Rotterdam ontving de Rick Brink Aanmoedigingsprijs. De jury was onder de indruk van Rotterdam's actiegerichte houding. Willem Philipsen, beleidsadviseur Inclusie in Rotterdam, noemde het een eer om de prijs in naam van Rick Brink te ontvangen en beloofde dat de gemeente zich blijft inzetten voor toegankelijkheid: "Niet lullen maar poetsen!"

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op vng.nlBeeld: Ziko van Dijk 

Meer informatie