Nieuwsbericht

Bezoek aan Rotterdam: finalist meest toegankelijke gemeente 2024

Profielfoto van Kennisplatform CROW
4 oktober 2024 | 3 minuten lezen

In het kader van de verkiezing Meest toegankelijke gemeente organiseerden verschillende genomineerden een excursie waarin diverse aspecten van toegankelijkheid in hun gemeente aan bod kwamen. Op 20 september de beurt aan de gemeente Rotterdam. Vanuit het Kennisnetwerk Toegankelijkheid bezocht Wilma Slinger (CROW) de excusie samen met raadslid en ervaringsdeskundige Nick Bootsman uit Dordrecht. Hieronder een korte impressie door Wilma.

"Op pad met een ervaringsdeskundige geeft gelijk de gelegenheid om de praktijk te zien van toegankelijkheid naar en in het OV. De reis ging behoorlijk soepel, op één niet werkende lift na (er was een tweede) en de rolstoeldeuren bij de metro, die verder van het perron aflagen dan de andere deuren. De bestemming was het zwemcentrum op Rotterdam Zuidplein. Een herontwikkelde accommodatie die samen met de ernaast gelegen bibliotheek en het theater een grote boost hebben gegeven aan het trots-op-je-wijk-gevoel op Zuid.

Deze herontwikkeling in de wijk is bewust gepland vlak naast het bus- en metrostation zodat je er ook met OV makkelijk kan komen. Wethouder Faouzi Achbar, de architect en de locatiemanager vertelden hoe vanaf het begin toegankelijkheid in allerlei aspecten is meegenomen bij de ontwikkeling van het centrum. Dit gaat van garderobehaakjes, ruimere douchehokjes, rolstoelplaatsen op de tribune tot ook persoonlijke assistentie vanaf de balie tot het water. Geleidelijnen lopen daarom ook bewust tot de balie en niet verder. Er is ook veel gedaan aan een goede akoestiek (heel fijn in een zwembad).

Daarna was er die ochtend nog een uitstap naar de openbare ruimte door een presentatie en film over het traject van Rotterdam Hofplein naar de Hofbogen vlakbij het centraal station. Hiervoor is een project opgestart om jongeren met en zonder beperking in contact te laten komen en samen na te denken over hoe die route toegankelijker kan worden. Het was inspirerend om te horen wat daar is uitgekomen en hoe er al gewerkt wordt aan verbeteringen in het gebied.

Tenslotte hield men een panelgesprek. Aanwezigen konden met elkaar en het panel in gesprek. Het panel bestond uit Willem Philipsen van Rotterdam onbeperkt en vertegenwoordigers van 010toegankelijk en Kraaijvanger Architects. Tips werden uitgewisseld en ervaringen gedeeld. Of het nu ging om het bereiken van jongeren met een beperking, de verschillen tussen stad en platteland, het betrekken van MKB/horeca door middel van subsidies et cetera. Een inspirerende dag."

Wil je nog meer weten over de verkiezing en hoe je je stem kan uitbrengen? Kijk dan op www.vng.nl/verkiezing en stem op jouw favoriet, dit kan tot en met 30 september. In de week van de toegankelijkheid begin oktober wordt de winnaar bekend gemaakt!