Nieuwsbericht

Grote prijsverschillen gehandicaptenparkeerkaart per gemeente

Profielfoto van Kennisplatform CROW
18 september 2024 | 2 minuten lezen

Het zit mee of het zit tegen: de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) verschillen fors per gemeente. In sommige gemeenten zijn mindervalide mensen helemaal niks kwijt voor het regelen van zo'n kaart. En enkele kilometers verderop kunnen die kosten zomaar tot in de honderden euro's lopen. Twee van de drie duurste gemeenten in Nederland zijn in Brabant te vinden.

Flinke verschillen per regio

Gemeenten mogen zelf de tarieven voor een gehandicaptenparkeerkaart bepalen en daardoor kunnen die kosten flink verschillen per regio. Gemiddeld kost de aanvraag ongeveer 122 euro, inclusief de kosten voor medisch onderzoek. In onder andere Bergeijk, Reusel, Heeze en Someren is de kaart gratis. In het Gelderse Buren en in de Brabantse gemeenten Woensdrecht en Rucphen is het prijskaartje met ruim 300 euro het hoogst. Het kan dus zomaar zijn dat gehandicapte mensen diep in de buidel moeten tasten in hun gemeente, terwijl zij enkele kilometers verderop niks kwijt zouden zijn.

Gemeente zit vast aan contract

Dat die kosten zo hoog liggen in Woensdrecht, heeft volgens een woordvoerder van de gemeente te maken met de medische keuring: "Die ligt bij ons boven de 200 euro. Er is een aantal bedrijven dat die keuring uitvoert, en op dit moment hebben we een contract. Die kosten kunnen dus niet zomaar omlaag. Als iemand het financieel niet aankan, kijken we als gemeente natuurlijk hoe we kunnen helpen." Gemeente Rucphen komt met een vergelijkbare reactie en laat weten met een andere partij in zee te gaan om de kosten te verlagen. In Buren en Woensdrecht is het beleid dat de leges kostendekkend moeten zijn.

Amsterdam

Van de grootste steden kost de kaart het meest in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Een paar kilometer afstand kan een groot verschil maken in de prijs. In Son en Breugel, een buurgemeente van Eindhoven, is de kaart bijvoorbeeld helemaal gratis. 

In totaal kiezen achttien gemeenten ervoor om de kaart gratis aan te bieden, waaronder Nunspeet. Gemeente Nunspeet laat weten dat de kaart gratis is, omdat ze een inclusieve samenleving belangrijk vindt. “Het in rekening brengen van kosten voor een mindervalide kan voor sommigen een drempel zijn om volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving.”

Onmisbaar

Belangenorganisatie Ieder(in) en Caroline Harnacke, onderzoeker en projectleider Inclusie en Diversiteit bij kennisinstituut Movisie, noemen de prijsverschillen 'verbazingwekkend'. Volgens Harnacke zou het goed zijn als de tarieven gelijkgetrokken worden. “Gemeenten hebben nu de vrijheid om zelf beleid te maken en tarieven te bepalen en dat leidt tot ongelijkheid in de behandeling van mensen met een beperking. Het is verbazingwekkend dat je voor de aanvraag van een paspoort wel overal hetzelfde betaalt, maar niet voor een gehandicaptenparkeerkaart.”

"Een gehandicaptenparkeerkaart is onmisbaar om mee te doen in de maatschappij", vertelt Harnacke. "“Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Een gehandicaptenparkeerkaart is daarvoor onmisbaar. Het maakt het verschil tussen wel of niet naar je werk kunnen, je familie kunnen zien of überhaupt de deur uit kunnen. Dat is voor iemand in Emmen net zo belangrijk als iemand in Tiel. Een landelijke regeling die in alle gemeenten kan worden uitgevoerd zou veel oplossen.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geen plannen om de huidige regels te veranderen.

De oorspronkelijke verise van dit artikel is te lezen op mobiliteit.nl