Nieuwsbericht

Scherpe vragen aan Nederlandse overheid tijdens hoorzitting VN-verdrag Handicap

Profielfoto van Kennisplatform CROW
19 augustus 2024 | 1 minuut lezen

Op donderdag 15 augustus stelde een VN-comité 6 uur lang vragen aan de Nederlandse overheid over de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap. Een delegatie van mensen met een beperking en hun organisaties, waaronder Ieder(in), was hierbij. Zij schreven een uitgebreide terugblik op de hoorzitting op hun website.

Inbreng College voor de Rechten van de Mens

Volgens Nico Schrijver, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, heeft Nederland na de ondertekening van het VN-verdrag belangrijke stappen voorwaarts gemaakt. Maar er zijn nog wel uitdagingen en tekortkomingen. Hij ging in op de nationale strategie en gaf aan dat die niet raakt aan het volledige VN-Verdrag, dat de structuur voor vertegenwoordigende organisaties niet voldoende op orde is en dat daar onvoldoende financiële middelen voor zijn vrijgemaakt. Ook stelde hij dat het VN-verdrag onvoldoende is doorgevoerd in wet- en regelgeving.

Gemeenten, lokale inclusie en het rechtssysteem

De meeste vragen op de hoorzitting gingen over de verschillen tussen gemeenten en hoe zich dat verhoudt tot de verdragsrechten die voor iedereen hetzelfde zouden moeten uitwerken. De overheid ziet de beleidsvrijheid van gemeenten binnen het sociaal domein niet als een obstakel, maar als kansrijke mogelijkheid. En daarom legt de rijksoverheid gemeenten geen uniforme verplichtingen op, maar zet het vooral in op richtlijnen, Lokale Inclusie Agenda’s, kennisproducten en van elkaar leren.

Volgens meerdere leden van het VN-comité leunt ons land zwaar op (individuele) besluiten van afzonderlijke gemeenten. Zij vroegen zich af waarom deze besluiten niet voor alle gemeenten en haar inwoners gelden en of Nederland hierin wel haar verantwoordelijkheid neemt. Het VN-comité kreeg daarin bijval van het College voor de Rechten van de Mens. Voorzitter Nico Schrijver zegt dat ‘gemeenten een belangrijke rol spelen, maar het is aan de Rijksoverheid om de leidende rol te nemen’. 

Conclusies en aanbevelingen van het VN-comité

Door tijdgebrek zijn niet alle onderwerpen in de hoorzitting aan bod gekomen, met name rond immigratie en inkomenspositie. Deze komen wel terug in de rapportage van het VN-comité. Naar verwachting publiceert het VN-comité haar rapportage met conclusies en aanbevelingen half september. Dan is het aan de Nederlandse overheid om hier mee aan de slag te gaan en daarover weer verslag te doen aan het VN-comité.

Lees het volledige verslag van dag op de website van Ieder(in).