Nieuwsbericht

Waar mag je fietsen met een aangepaste fiets?

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 februari 2024 | 2 minuten lezen

Is een driewielfiets, duofiets of handbike voor de wet een gehandicaptenvoertuig, net zoals een scootmobiel? Of zijn het gewone fietsen? Lastige vragen waar geen eenvoudig antwoord op is. De Fietsersbond ging op zoek naar antwoorden.

Is een driewieler of handbike een gehandicaptenvoertuig?

Niet automatisch. ‘Het verschil tussen reguliere voertuigen en gehandicaptenvoertuigen is diffuus’, mailt Liz Zoetekouw, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Hierdoor is snel sprake van verwarring over welke regels gelden voor gehandicaptenvoertuigen.’ Het ministerie werkt aan een nieuw kader voor gehandicaptenvoertuigen, dat meer duidelijkheid zou moeten bieden, maar dat is er nog niet.

Wat is dan nu een gehandicaptenvoertuig?

Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is een gehandicaptenvoertuig: ‘een voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter en niet is uitgerust met een motor, dan wel is uitgerust met een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer dan 45 km per uur bedraagt, en geen bromfiets is;

Het staat er een beetje knullig: maar het idee is duidelijk: een driewielfiets, met of zonder motor, kan een gehandicaptenvoertuig zijn.

Wanneer is je driewielfiets of handbike een gehandicaptenvoertuig?

Niet elke driewieler is automatisch een gehandicaptenvoertuig. Het hangt af van de fabrikant. Die bepaalt of een voertuig specifiek is ontworpen voor gebruik door mindervalide personen. Dat betekent dus dat iemand die vanwege balansproblemen op een reguliere driewiel-ligfiets rijdt, officieel geen gehandicaptenvoertuig bestuurt. Wie op een Van Raam- driewieler zit, een officiële dealer van voor aangepaste fietsen, wel.

Maar dan kun je dus niet aan de buitenkant zien of het een gehandicaptenvoertuig is. Er zijn ook geen lijsten waarop je na kunt zoeken of je aangepaste fiets officieel een gehandicaptenvoertuig is. Wel kun je bij sommige gemeenten stickers krijgen waarmee je speciale rechten kunt krijgen met je fiets. In Groningen bijvoorbeeld. Op de sticker staat: ‘Mijn fiets is mijn hulpmiddel.’

Waar moet je rijden?

Als je driewielfiets of handbike geldt als gehandicaptenvoertuig, mag je overal rijden waar een scootmobiel ook mag rijden. Je mag zowel op:

  • het voetpad;
  • het fietspad;
  • het fiets/bromfietspad;
  • en de rijbaan.

Alleen snelwegen en autowegen zijn verboden gebied. Zie: rijksoverheid.nl/onderwerpen/voertuigen-op-de-weg/gehandicaptenvoertuig.

De volledige versie van dit artikel is te lezen op fietsersbond.nl