Het OV toegankelijker maken, kost bijna 800 miljoen euro
Het gaat de provincies en gemeenten die een OV-autoriteit zijn ongeveer 800 miljoen euro kosten, tussen nu en 2032, om het openbaar vervoer toegankelijker te maken. Dat blijkt uit een onderzoek naar de financiële gevolgen van het feit dat deze overheden vorig jaar een handtekening hebben gezet onder het Bestuursakkoord toegankelijkheid openbaar vervoer 2022-2032.
Drie taken in dat Bestuursakkoord gaan de twaalf betrokken provincies, evenals de Vervoerregio Amsterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het OV Bureau Groningen Drenthe, veel geld kosten. Het gaat om het toegankelijker maken van bus- en tramhaltes voor mensen met visuele en/of motorische beperkingen, om het garanderen in de provincie Gelderland van een toilet in treinen en om het organiseren van reisassistentie op treinstations die niet van de NS zijn.
In de beslisnota bij de Kamerbrief die staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW maandag verzond, staat: ‘Weliswaar leidt het Bestuursakkoord tot extra activiteiten, maar die zouden er ook zijn geweest omdat ook decentrale ov-autoriteiten het VN Verdrag Handicap moeten naleven.’ Dit verdrag geldt sinds 2016, en wordt gehandhaafd door het College voor de Rechten van de Mens.
Lees het volledige artikel op binnenlandsbestuur.nl