Nieuwsbericht

Integrale aanpak verlichting maakt openbare ruimte voor iedereen toegankelijk

Profielfoto van Kennisplatform CROW
10 februari 2022 | 1 minuut lezen

Bijna drie miljoen Nederlanders hebben (enige) moeite om zich in het donker bij kunstlicht door de openbare ruimte te begeven. Bijzonder is dat de richtlijnen voor openbare verlichting geen rekening houden met de toenemende vergrijzing. De ondergrenzen van de richtlijnen zijn gebaseerd op de behoeften van een gemiddelde jonge Europeaan.
 

Interdisciplinaire blik

Meer licht in de openbare ruimte is niet de oplossing, volgens de CROW-werkgroep. Ook het ontwerp van de omgeving speelt namelijk een grote rol. Een interdisciplinaire blik op het hele ontwerp en een goede afstemming van inrichting, materialen en verlichting is effectiever dan alleen verbeteren van de verlichting. Bekijk hier de publicatie voor de integrale aanpak openbare verlichting. 
 
In een afwegingskader weegt de werkgroep een aantal aspecten mee die van invloed zijn op de toegankelijkheid van de openbare ruimte bij kunstlicht. Samenwerking tussen vormgevers en lichtontwerpers is hierbij een vereiste. Zo ontstaan doordachte, duurzame en omgevingsgerichte ontwerpen voor de openbare ruimte waar iedereen graag in verblijft.
 

Afwegingskader 2.0

Het afwegingskader 1.0 wordt de komende maanden voorgelegd aan verschillende stakeholders. Verder zullen de verschillende variabelen van het afwegingskader worden getoetst en getest bij een meetopstelling in Utrecht in samenwerking met de TU-Eindhoven en de gemeente Utrecht. De resultaten worden in juni verwerkt tot een afwegingskader 2.0.
 

Downloads

Het afweegkader 1.0 kun je downloaden op deze pagina. Daarop staat ook het document over de juridische status van het afweegkader in het kader van het VN-verdrag Handicap.