Wegontwerpers gezocht voor deelname aan CROW-werkgroep Richtlijn toegankelijkheid!
Toegankelijkheid en de mogelijkheid om je te verplaatsen wordt als een belangrijke voorwaarde gezien voor deelname aan de samenleving. Er zijn twee miljoen mensen in Nederland met een fysieke beperking. Nederland wil mensen met een beperking dezelfde kansen bieden als andere burgers. CROW wil haar richtlijn toegankelijkheid actualiseren en zoekt hiervoor werkgroepleden, vooral ook vanuit de ontwerphoek. Start is najaar 2023.
Aanleiding
Het huidige CROW-kennisportfolio op het gebied van de toegankelijkheid bestaat uit een “Richtlijn toegankelijkheid” (publicatie) en een kennismodule “Verkeersveiligheid en toegankelijkheid” waar deze richtlijn onderdeel van is.
Recent heeft CROW een verkenning laten uitvoeren naar de wensen en de behoeften van de gebruikers van de richtlijn
Afbakening
Uit de verkenning blijkt behoefte aan een verbreding van de scope van de richtlijn van normatieve richtlijnen voor fysieke maatregelen in openbare ruimte voor mensen met een mobiliteitsbeperking naar een meer inclusieve benadering van meerdere doelgroepen. Tot de scope van de richtlijn behoren niet alleen normatieve richtlijnen, maar ook richtlijnen voor technische oplossingen, bijv. voor de openbare verlichting en richtlijnen voor uitvoeringsbeleid (voetganger centraal, gebiedsaanpak). Uitgangspunt hierbij is ruimte voor de wegbeheerder voor een eigen inzet (flexibiliteit, specifieke toepassingen in het ontwerp).
Er is behoefte aan geactualiseerde en uniforme richtlijnen waarbij ook de vraag is welke kennis in de richtlijn thuis hoort. Met deze focus gaat een nieuwe CROW-werkgroep Richtlijn Toegankelijkheid aan de slag!
Onderzoeksvragen
Deelvragen die in de werkgroep aan bod zullen komen zijn bijvoorbeeld:
- Hoe en welke (geleidelijke) overgangssituaties kan je creëren voor de reiziger als het gaat om de relatie tussen ov-halte en de rest van reis in de openbare ruimte?
- Op welke wijze kan je de opgaven duurzaamheid en inclusie gelijktijdig aanpakken?
- Hoe borg je toegankelijkheid als het gaat om verkeersmaatregelen in tijdelijke situaties?
- Wat betekenen verkeersluwe wijken met bijbehorende parkeeroplossingen voor toegankelijkheid?
- Wanneer gebruik je welke vorm van routegeleiding en hoe zorg je bijvoorbeeld voor goede geleiding op bijvoorbeeld pleinen?
- Welke goede voorbeelden zijn er als het gaat om een toegankelijke openbare ruimte?
- Hoe richt je het ontwerpproces dusdanig in dat enerzijds het maatschappelijk domein goed is aangesloten maar anderzijds ook de beheer- en assetmanagers binnen een organisatie?
Er is ruimte voor de CROW-werkgroep om met eigen vraagstelling te komen.
Resultaat
Het eindresultaat is een set van praktisch toepasbare richtlijnen voor de openbare buitenruimte en het openbaar vervoer.
Wie zoeken we?
Er is al een aantal werkgroepleden beschikbaar vanuit de beleidskant en vanuit belangenorganisaties. Op dit moment zijn we name op zoek naar wegontwerpers die kennis hebben over en zelf aan de slag zijn met een toegankelijke weginrichting.
Doorlooptijd werkgroep en tijdsbesteding
De CROW-werkgroep start in het najaar van 2023 en heeft een doorlooptijd van een jaar. In die periode zal de werkgroep vier keer bij elkaar komen. De werkgroep bestaat uit deskundigen uit het fysieke en sociale domein van decentrale overheden, het openbaar vervoer en belangenorganisaties. Van werkgroepleden wordt verwacht dat zij deelnemen aan de overleggen en relevante kennis inbrengen van belang voor de richtlijn. Qua tijdsbesteding kan worden gerekend per overleg met een dagdeel voorbereiden/reizen en een dagdeel overleggen.
De concept-richtlijn wordt gepresenteerd in de Week van de Toegankelijkheid in oktober 2024.
Heb je interesse?
Neem dan contact op met frans.heijnis@crow.nl of edwin.thoen@crow.n